Cu capu 2

Cum să fii meseriaș la interviu: 11 sfaturi din partea Crosswork

Căutările de job pot fi provocatoare și pline de emoții. Oricând simți că ești într-un impas sau ai nevoie de o motivație în plus, sperăm ca măcar unul din sfaturile Crosswork să te ajute. Avem încredere că vei găsi locul de muncă cel mai potrivit pentru tine.

[1/11] În timpul interviului, oferă exemple practice din experiența ta.

De exemplu, poți spune ce trebuia să faci la fostul job, ce ai făcut și ce rezultat ai obținut. Nu este suficient să prezinți ce ai scris în CV; este foarte important să oferi exemple practice din experiența ta de muncă.

Astfel, ajuți intervievatorul să vadă cum poți contribui la succesul companiei.

[2/11] Până să te angajezi, uneori e nevoie să mergi la mai multe interviuri, la companii diverse.

Prezintă-te mereu încrezător/ încrezătoare în forțele proprii și arată intervievatorului de ce ești persoana cea mai potrivită pentru firma în cauză. Spune-i despre modul tău de lucru responsabil, despre abilitățile tale specifice și despre capacitatea de a învăța.

[3/11] Dacă ai o perioadă în care nu ești angajat, folosește totuși timpul pentru a crește experiența ta și pentru a-ți îmbogăți CV-ul.

Soluții există. Câștigă noi abilități sau pune în practică cunoștințele tale. Determinarea și responsabilitatea ta va fi apreciată de către compania care îți citește CV-ul. Astfel, îți cresc șansele să fii chemat la interviu.

De exemplu, poți să:

 • lucrezi pe proiecte punctuale, pe perioadă determinată;
 • faci voluntariat în domeniul tău de activitate;
 • participi la cursuri online;
 • participi la cursuri oferite de agenții guvernamentale sau non-guvernamentale.

[4/11] Dacă nu știi sau nu ești neapărat sigur de răspunsul tău la o întrebare tehnică din interviu, îți recomandăm să fii sincer și să oferi totuși o soluție.

De exemplu, în loc să apelezi la banalul „nu știu”, răspunde cu o abordare în direcția „Aș proceda astfel… pentru că…”.

[5/11] Ca să ajungi la interviuri, e nevoie să fii găsit de către recruiteri. Așadar, ține-ți CV-ul actualizat și urcă-l pe platformele de joburi.

În acest mod, poți fi oricând contactat de către cei care caută oameni cu experiența ta.

[6/11] Arată intervievatorului că ești cu adevărat interesat.

Caută informații despre firmă înainte de a merge la interviu. Internetul te ajută să citești și tu „CV-ul” companiei: poți intra pe site-ul oficial al acesteia, pe pagina de Facebook sau poți folosi motoarele de căutare.

[7/11] Înțelege etapele procesului de recrutare pentru a ști cu cine vei discuta la interviuri și cum e necesar să te pregătești.

Până să fii angajat de o firmă, ai parte de o serie de discuții și, posibil, de teste. Tratează fiecare etapă cu seriozitate. Arată că tu ești persoana potrivită pentru acel loc de muncă.

[8/11] Informează-te care sunt joburile deschise acum pe piață, ce abilități sunt căutate și pentru care te-ai potrivi, indiferent de experiența ta.

Te poți informa despre:

 • joburi care cer abilități pe care le ai, chiar dacă nu ai experiență directă pe roluri asemănătoare;
 • locurile de muncă ce nu necesită experiență anterioară;
 • joburile care oferă instruire la angajare.

[9/11] Mai ai un ajutor în căutarea ta pentru un loc de muncă: agenția de recrutare.

E mai simplu decât să scrii tu companiilor. Unul din avantaje este că o agenție de recrutare (cum suntem noi, Crosswork) poate trimite CV-ul tău mai multor clienți, firme de încredere, fără să fie nevoie să aplici tu direct.

[10/11] Cere o scrisoare de recomandare atunci când finalizezi o colaborare de muncă.

Ajută să arăți intervievatorului o scrisoare de recomandare de la fostul tău șef sau manager, despre tine și rezultatele pe care le-ai adus. Prin ea, poți oferi un argument în plus de ce ești persoana potrivită pentru a fi angajată.

[11/11] Folosește-te de toate canalele existente pentru a găsi locurile de muncă deschise acum pe piață:

 • scrie agențiilor de recrutare;
 • postează-ți profilul pe site-urile online de joburi;
 • abordează agențiile guvernamentale de ocupare a forței de muncă;
 • participă la târguri (și fizice și virtuale).

Succes!

Sfaturile fac parte din seria publicată pe pagina noastră oficială de Facebook în 2020. Ne poți urmări și acolo pentru a afla cele mai recente joburi pentru care căutăm oameni.